ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.
Σπούδασε αρχικά γραφικές τέχνες (Κ.Τ.Ε. 1971-1974) και κατόπιν ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους στο προκαταρκτικό τον Δ. Μυταρά και Λ. Κανακάκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη 1976-1983 και ακολούθως, από την θέση του νέου Επιστημονικού Συνεργάτη του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ σπούδασε και δίπλα στο Νίκο Κεσσανλή.
Το 1987 εκλέγεται Ειδικός Επιστήμονας στον τομέα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Το 1991 εκλέγεται λέκτορας στην ίδια σχολή.
Το 1995 εκλέγεται Επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ.
Από το 1998 είναι υπεύθυνος υλοποίησης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ – Ε.Μ.Π.
Από το 2001 Επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.
Το 2002 εκλέγεται Αναπληρωτής Καθηγητής στην ΑΣΚΤ.
Από το 2003 Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.
Το 2006 εκλέγεται Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ, ασκεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα τα καθήκοντα του Αντιπρύτανη και το 2007 υποβάλει την παραίτησή του.
Το 2009 εκλέγεται Πρύτανης της ΑΣΚΤ και ασκεί τα καθήκοντα του Πρύτανη μέχρι σήμερα.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

e-mail: geo.harvalias@gmail.com

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2012 - 2013  Επιστ. Υπεύθυνος του έργου Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης της Συλλογής έργων του Υπ. Παιδείας.

2012. Οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης του ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ:  «Moving Image 2», Re-culture. Πάτρα

2011. Επιστ. Υπεύθυνος ερευνητικής πρότασης ΠΕΓΑ της ΑΣΚΤ ( Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων παλαιότερων Αποφοίτων της ΑΣΚΤ – ΤΕΤ). 2011
2010 – 2011. Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Τέχνη στο Δημόσιο Αστικό Χώρο – Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτηρίων της Αθήνας», Προγραμματική Σύμβαση Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γραφείο Διασύνδεσης.

2010 – 2011. Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας έργου της ΑΣΚΤ «Εικαστικές παρεμβάσεις στο Σωφρονιστικό κατάστημα των Φυλακών Ανηλίκων στον Αυλώνα. Συνεργαζόμενοι φορείς ΑΣΚΤ, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης. (Υπεύθυνος υλοποίησης, Γιάννης Σκαλτσάς, Επικ. Καθηγητής ΑΣΚΤ).

2010 – 2013. Ιδρυματικός και επιστημονικός υπεύθυνος έργου ΜΟΔΙΠ της ΑΣΚΤ.

2010 – 2012. Ιδρυματικός και επιστημονικός υπεύθυνος έργου «Ψηφιακή Σύγκληση» της ΑΣΚΤ.

2009 – 2010 Υπεύθυνος της ομάδας εργασίας “Moving Image1 – δύο βραδιές προβολών και συζήτησης στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη’’, παρουσίαση IMK. Αθήνα.

2009  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Ι – 43 απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης». Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γκαλερί της πόλης των Ιωαννίνων.

2008 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Ι – 43 απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης». Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», Απρίλιος 2008.

2004 – 2010 μέλος της επιτροπής πιστοποίησης ποιότητας σε χειροτεχνικές δημιουργίες του ΕΟΜΜΕΧ.

2004 - 2005 Μέλος της Επιστημονικής συγγραφικής ομάδας του έργου «Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της συλλογής του Εθνολογικού Μουσείου Κρήτης».
Συνεργαζόμενοι φορείς: Κέντρο Ερευνών Εθνολογικού Μουσείου Κρήτης, ΙΤΕ. (έργο ΚτΠ)

2004 – 2006, υπεύθυνος ομάδας της ΑΣΚΤ στο έργο «Φως, Εικόνα, Πραγματικότητα – Ακαδημία της Αίγινας», Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Culture».

2004 - 05  Μέλος της Επιστημονικής ομάδας του έργου «Ψηφιοποίηση και
τεκμηρίωση της Πινακοθήκης της ΑΣΚΤ» (έργο ΚτΠ).

2003 - … Διευθυντής του ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της Α.Σ.Κ.Τ.  
Από το 2000 έως σήμερα έχει επιβλέψει πάνω από 90 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.

2001- 2003 Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της Α.Σ.Κ.Τ. (συνεργαζόμενο Τμήμα Πληροφορικής και Γεωγραφικών Συστημάτων του Παν. Πατρών).

2001-2002 Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου “Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεματικής της ΑΣΚΤ” - Ανάπτυξη πολυμεσικού εκπαιδευτικού περιεχομένου και ένταξή του στην εκπαιδευτική διαδικασία, πρόγραμμα Κ.τ.Π. – Γ΄ΚΠΣ.
Στα πλαίσια του έργου ολοκληρώθηκαν δύο εκπαιδευτικά CDRom:
α) «Προϋποθέσεις της Απεικόνισης – Ανατομία και Εικαστικές τέχνες στην Αναγέννηση», μελέτη – κείμενα: Βασίλης Πασχάλης
β) «Αρχιτεκτονική του 20ου αι. – Ελλάδα», μελέτη – κείμενα:
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

1997-2000. Αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος με αυξημένες αρμοδιότητες στην οργάνωση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την υλοποίηση, την αξιολόγηση, και την διαχείριση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της ΑΣΚΤ- (ΕΜΠ). (Έργο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ - Β΄Κ.Π.Σ.)

Επεξεργάστηκε την πρόταση του πρώτου μεταπτυχιακού που υλοποιήθηκε στην Α.Σ.Κ.Τ σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων - Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασε το σύνολο της εκπαιδευτικής δομής του Μεταπτυχιακού προγράμματος.

Το 1999 δίδαξε το σεμιναριακό μάθημα ενός εξαμήνου στο ΔΜΠΣ, το θεματικό κύκλο “ Από τη μεριά του Δημιουργού: Εικαστικές Πρωτοπορίες στην τέχνη του 20ου αι. – Ανάγνωση και ανάλυση έργων που καθόρισαν την εξέλιξη και τη πορεία του Μοντερνισμού”.

1999 Επιστημονικός υπεύθυνος της ανεξάρτητης “Διαπανεπιστημιακής ερευνητικής ομάδας”, υπέβαλε τέσσερεις προτάσεις στο διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την παραγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού και εποπτικού υλικού για την διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα πλαίσια του διαγωνισμού έχουν υλοποιηθεί δύο εκπαιδευτικά CD-Roms και δύο βιντεοταινίες.
(Έργο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ ανταγωνιστικό, Β’ Κ.Π.Σ).

1999   Ιδρυτικό μέλος και στην επιστημονική επιτροπή του Δ.Ε.ΝΕ.Τ. (Δίκτυα Εργαστηρίων Νέων Τεχνολογιών), στο οποίο συμμετέχουν έντεκα εργαστήρια και ερευνητικές μονάδες από τα Α.Ε.Ι, για την έρευνα και την ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών. Έργο Ε.Π.Ε.Τ 2 (Επιχειρησιακά Προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογίας) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ).

1998-1999     Επιστ. υπεύθυνος της ομάδας Α.Σ.Κ.Τ, στο πιλοτικό πρόγραμμα “ΕΥΡΥΔΙΚΗ”: Ένα ερευνητικό δικτυακό πρόγραμμα παραγωγής εκπαιδευτικού λογισμικού για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής (εργ. Γραφικών και πολυμέσων) της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπ. Πατρών.
Στα πλαίσια του έργου ολοκληρώθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό CD Rom και ανοιχτό σύστημα τηλεκπαίδευσης-τηλεσυνεργασίας με τίτλο “Ελληνική Ζωγραφική - από την επτανησιακή σχολή στη γενιά του ‘30”.

1997-1999 Επιστημονικός υπεύθυνος στο πρόγραμμα “Δίκτυο τηλεματικής της Α.Σ.Κ.Τ”, στα πλαίσια του οποίου - πέραν της δικτυακής υποδομής- οργάνωσε (ειδικά για τις ανάγκες της Α.Σ.Κ.Τ) το διετές πρόγραμμα συστηματικής εισαγωγικής εκπαίδευσης στη χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τους φοιτητές όλων των εργαστηρίων της σχολής, κλπ (Έργο ΕΠΕΑΕΚ-Β΄ Κ.Π.Σ)

1997-1999     Υπεύθυνος της Α.Σ.Κ.Τ στο Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα “Δίκτυο πρόσβασης και υπηρεσίες δικτύου κορμού για την εκπαίδευση”. (Ανάπτυξη δικτυακών υπηρεσιών και εφαρμοσμένης έρευνας για την εκπαίδευση).
Εκπρόσωπος της Α.Σ.Κ.Τ στη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημιακού Διαδυκτίου -G.U.net.
(Έργο ΕΠΕΑΕΚ-Β΄ Κ.Π.Σ)

1997   Επεξεργάστηκε την αναδιαμόρφωση και το τεχνικό δελτίο του προγράμματος Π.Ε.Π της Α.Σ.Κ.Τ και την προμελέτη για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των εργαστηρίων πολυμέσων, βιντεοτέχνης, φωτογραφίας, γραφικών τεχνών, φωτομεταφορών και μεταξοτυπίας.(Έργο Π.Ε.Π- Β΄Κ.Π.Σ.)

Από το 1996 μέχρι το 1998 οργάνωσε - στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αναγκών του 5ου εργαστηρίου ζωγραφικής, ευρύτερα της σχολής και του εικαστικού χώρου - τακτικές ανοιχτές σειρές διαλέξεων με προσκεκλημένους ομιλητές στο αμφιθέατρο της Α.Σ.Κ.Τ, γνωστές με το γενικό τίτλο «οι Τετάρτες της Καλών Τεχνών» (24 συνολικά διαλέξεις, όλες βιντεοσκοπημένες και μαγνητοφωνημένες αποτελούν ένα αρχείο εκπαιδευτικού υλικού).
Οργάνωσε τρεις εκπαιδευτικές αποστολές (με εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα) στο εξωτερικό και δύο στο εσωτερικό.

1996 / 1997 / 1998 / 2001 / 2002. Μέλος της τριμελούς επιτροπής του Ι.Κ.Υ
για τις υποτροφίες εξωτερικού- εσωτερικού στη ζωγραφική.

Από το 1989 έως το 1991 καλλιτεχνικός συνεργάτης του γραφείου Ερευνών του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα παραγωγής διδακτικού υλικού για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας - Χρηματοδότηση Α΄ Κ.Π.Σ

To 1987 Εκλέγεται Ειδικός Επιστήμονας στον τομέα ζωγραφικής και συνεργάζεται με το 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ.

Από το 1985 έως το 1987 εργάστηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας “Μεταφορά μοντέλων από την παραδοσιακή Κρητική χειροτεχνεία στη σύγχρονη βιομηχανία, βιοτεχνία και οικοτεχνία.”
Ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Μ.Κ.Ε και έγραψε το βιβλίο “Κρητικά Υφαντά - μια μορφολογική προσέγγιση” σελ.280, εκδ. Μ.Κ.Ε (Συγχρηματοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ - Ε.Κ.Τ - Α΄ Κ.Π.Σ)

Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε στα Τ.Ε.Ι Αθηνών - σχολή γραφικών τεχνών, αρχικά σαν βοηθός και στην συνέχεια ως καθηγητής εφαρμογών, στα μαθήματα βασικό σχέδιο, Ελεύθερο σχέδιο, χρώμα, καλλιτεχνικές εφαρμογές.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ο ορίζοντας των Γεγονότων», Γκαλερί Μπαταγιάννη,
Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα 2009
«Ημέρες Ανάγνωσης», Bios, Αθήνα, 2009 – 2010
Gallery Α Δ, Αθήνα 2005
Galerie ARTIO, Aθήνα 2003
Galerie ARTIO, Aθήνα 1999
Galerie ARTIO, Aθήνα 1995
Galerie ARTIO, Aθήνα 1993
Gallery EΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ, Αθήνα 1991
«ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ» Αίθουσα Τέχνης - Αθήνα 1985

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ & ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλογή)

  • «Δωρεές Καλλιτεχνών 1910 - 2012», Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα 2012
  • « Η Λέσχη των αλλόκοτων επαγγελμάτων Ι», Gallery Batagianni, Αθήνα 2012
  • Homage ARTIO, gallery Κappatos, Αθήνα 2011
  • Λόλα Νικολάου, Επιμέλεια project Νίκος Χαραλαμπίδης, Θεσσαλονίκη 2011
  • «Τέχνης Πολιτική», 10 χρόνια Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2010-11, Επιμέλεια Άννα Καφέτζη, συνεπιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη
  • «Ανακύκλωση, επανάχρηση, οικειοποίηση», 2010, Επιμέλεια Θ. Μουτσόπουλος, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας
  • «Μέρες Ανάγνωσης», BIOS, Αθήνα 2009 - 2010
  • «Locked Time», Πολυχώρος Μύλος, Αίθουσα Τέχνης Μ. Ντονόπουλος, Θεσσαλονίκη 2009
  • «Τόποι», Συλλογή Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μουσείο Μπενάκη Αθήνα 2007, Μ.Μ.Σ.Τ Θεσσαλονίκη 2008.
  • «Στους Λαβύρινθους των Αέρηδων», Γκουέρνικα, Ισπανία 2007
  • «Στην εξοχή», Συλλογή Λεωνίδα Μπέλτσιου, επιμέλεια Σ. Μπαχτσετζής, Μύλοι Ματσόπουλου, Τρίκαλα 2006
  • «Ξαναδές το», γκαλερί ΑΔ, Αθήνα 2005
  • «Βερολίνο 1936 – Αθήνα 2004», Τεχνοχώρος «Το Μήλο», Αθήνα 2004
  • Art Athina, 2003
  • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 2003
  • “Ποιητική της εικόνας”, Χριστίνα Λένζτου Contemporary Art, Αθήνα 2002
  • “Ποιητική της εικόνας”, Θεσσαλονίκη 2002
  • “Μinus-plus”, Eλληνοαμερικάνικη Ένωση, Αθήνα 1999
  • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 1998
  • Biennale Aλεξάνδρειας, Αίγυπτος 1997
  • Εστίες του βλέμματος, Εικαστικό κέντρο Λάρισας, 1997
  • Montrouge - Athenes, 42e Salon d Art Contemporain, Γαλλία 1997
  • “Προ Πάτρια”, Σπίτι της Κύπρου , Αθήνα - Vilka Galerie, Θεσσαλονίκη 1996
  • “Greek Realities”, Stiftung Neue Kultur- Galerie im Marstall, Βερολίνο 1996
  • “Greek Realities”, Kunsthalle Brandts Klaedefabrik - Odense, Δανία.
  • Galerie Cellini, Aθήνα 1996
  • Vicky Dracos, Citi Bank, Aθήνα 1996
  • Αrt Athina ‘95, galerie ARTIO, Aθήνα 1995
  • Εθνική πινακοθήκη - συλλογή Δ.Π. Ρόδου. Αθήνα 1993
  • Δημοτική πινακοθήκη Ρόδου, 1992
  • ΚUNST, EUROPA - Staatlichen Κunsthalle Berlin, 1991
  • VICKY DRAKOS, πρόταση για μια σύγχρονη συλλογή. Αθήνα 1991
  • Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική - συλλογή Β. Φρυσήρα - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 1991
  • «14 Εικαστικοί Καλλιτέχνες» Δ.Κ. - Αέναο, Αθήνα 1990
  • «10 Καλλιτέχνες» - Σπίτι της Κύπρου - Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Aθηναίων, Αθήνα 1990
  • «Επισημάνσεις - Αντιπαραθέσεις» η γενιά του :80 - Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα 1988
  • 16η BIENNALE Αλεξάνδρειας - Αλεξάνδρεια 1987 (Διάκριση - Εύφημη μνεία)
  • Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση Ο.Λ.Π. 1987
  • «Αντίποδες» - Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μελβούρνη, Αυστραλία 1987
  • «Εικαστική δράση» 1,2, Αθήνα 1986
  • 2η BIENNALE νέων καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου Θεσσαλονίκη 1986
  • Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες - επιλογή του μουσείου Ι. Βορρέ - Αθήνα 1985

 (…)

 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – KΡΙΤΙΚΕΣ –  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Νέλλη Μισιρλή
- κατάλογος έκθεσης: Μία επιλογή από το Μουσείο Βορρέ - Νέοι Έλληνες
Καλλιτέχνες, 1985
Γ. Δ. Οικονόμου
- Μελέτη - εκδ. «Πολύπλανο», 1985
Θέματα Χώρου και Τεχνών
- (ετήσια καλλιτεχνική επιθεώρηση) - Νο 17, 1986
Περιοδικό «Τέταρτο»
- τεύχος 19 - συνέντευξη - Νοέμβριος 1986
R. J. Moulin
- εφημερίδα «L΄ Humanite» - «En passant par Paris», 15/8/1987
Κώστας Σταυρόπουλος
- κατάλογος έκθεσης: «Επισημάνσεις - Αντιπαραθέσεις», 1988
Μάνος Στεφανίδης
- πρόλογος έκδοσης: Σύγχρονη Ζωγραφική, 1990
Τάκης Μαυρωτάς
- Προτάσεις - περιοδικό Μarie Claire - τεύχος 27, 1991
Χάρης Καμπουρίδης
- Το σχήμα της αταξίας- εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 25/2/1991
Μάνος Στεφανίδης
- περιοδικό ARTI - τεύχος 4, 1991
Περιοδικό ΒΙΒΛΙΟ+MEDIA
- τεύχος 7, 1991
Περιοδικό ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ
- τεύχος 2-3, 1991
Μάνος Στεφανίδης
- Η Ελληνική τέχνη σήμερα - περιοδικό ΣΗΜΑ - τεύχος 2, 1991
Περιοδικό ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ
- τεύχος 6, 1991
Lucie Schauer
- Griechische kunst, eine europaische kunst- κατάλογος KUNST EUROPA,
1991
Περιοδικό Περίπλους
- τεύχος 33, 1992
Ηλίας Κανέλλης
- περιοδικό ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ - τεύχος 36, 1994
Χάρης Καμπουρίδης
- Καθημερινά μηνύματα - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 26/1/1994
Περιοδικό ΜΗΔΕΝ ΕΝΑ
- τεύχος 2, 1994
Λήδα Καζαντζάκη
- Αναζητώντας τη χαμένη ματιά- περιοδικό ΑΝΤΙ - τεύχος 545, 1994
Περιοδικό Τhe ART magazine
- τεύχος 5, 1994
Έμιλυ Τσίγκου
- The bonfire of the vanities - περιοδικό ODYSSEY - τεύχος 4, 1994
Μάνος Στεφανίδης
- Ζωγραφική με γλωσσολογικές προεκτάσεις - περιοδικό ΡΕΥΜΑΤΑ τεύχος
21, 1994
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
- εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ 19/5/1995
Νίκος Ξυδάκης
- Η περιπέτεια των πλαστικών χειρισμών, περιοδικό Αθηνόραμα 17-11-
1995
- Σχέσεις με αντικείμενα, περιοδικό Madame Figaro, No 14- -12/1995
- Περί Πάτρις, περιοδικό Αθηνόραμα, Νο1022 - 10/5/1996
- Περί Πάτρις, εφημερίδα Καθημερινή, 12/5/1996
- 14 Έλληνες στο Βερολίνο,30/10/1996
- Greek Realities, κατάλογος έκθεσης,1996
- H εικαστική Ελλάδα του σήμερα, 27/11/1996
Μάνος Στεφανίδης
- κατάλογος έκθεσης Περί Πάτρις,1995
Θανάσης Μουτσόπουλος
- Περί Πάτρις, περιοδικό Αντί, 5/7/1995
- Εξαγώγιμες πραγματικότητες, περιοδικό Αντί, 8/11/1996
-  Αλεξάκη Μ, Αγγλική Έκδοση Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών, Εκδ. Μέλισσα
- Εφημερίδα Καθημερινή
- Επιλογές,19/11/1995
Βιβή Βασιλοπούλου
- “Εισπνοές - εκπνοές”, εφημερίδα Επενδυτής, 3/12/1995
Όλγα Μπατή
- Τέχνη, περιοδικό Γυναίκα , Νο 1125 -12/1995
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
- 3+1 Καλλιτέχνες, 26/5/1996
Αθηνόραμα
- Τέχνες, Νο 1028 - 21/6/1996
Αrt Magazine Net
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999, Ηλίας Κανέλλης
- περιοδικό ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ - τεύχος 36, 1994
Χάρης Καμπουρίδης
- Καθημερινά μηνύματα - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 26/1/1994
Περιοδικό ΜΗΔΕΝ ΕΝΑ
- τεύχος 2, 1994
Λήδα Καζαντζάκη
- Αναζητώντας τη χαμένη ματιά- περιοδικό ΑΝΤΙ - τεύχος 545, 1994
Περιοδικό Τhe ART magazine
- τεύχος 5, 1994
Έμιλυ Τσίγκου
- The bonfire of the vanities - περιοδικό ODYSSEY - τεύχος 4, 1994
Μάνος Στεφανίδης
- Ζωγραφική με γλωσσολογικές προεκτάσεις - περιοδικό ΡΕΥΜΑΤΑ τεύχος 21, 1994
- Greek Realities, 11/1996
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
- Κατάλογος Μπιεννάλε Αλεξανδρειας,1997
Ν. Χατζηαντωνίου
Ελληνικές Πραγματικότητες, εφημ. Ελευθεροτυπία 26/11/96
- Εφημερίδα Εθνος, 18/11/96
- Εφημερίδα Κέρδος 5/11/96
Βίκυ Καραϊσκου
- περιοδικό ΑRΤΙ, τεύχος 36, Μάρτιος-Απρίλιος ‘98
Θ. Μουτσόπουλος
-“Εικαστικά”. περιοδικό Αντί, τεύχος 673, 6/11/98
- Εφημερίδα “Η Τόλμη”,22/12/1998
Ειρήνης Κοντογεωργίου
- Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Εικαστικά , 7/3/99
- Εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης” Νο 79,Σεπτέμβριος ‘99
Μάνος Στεφανίδης
- Ελληνομουσείο, εκδόσεις Μίλητος, 2002, επανέκδοση Εφημ. «Ελεύθερος Τύπος» 2010
Μάνος Στεφανίδης
- Μικρή Πινακοθήκη, εκδ. Καστανιώτη, 2003
- «ασκήσεις οικιακής οικονομίας», περιοδικό Cartel, τεύχος 2, Μάρτιος 2003
Γιώργος Χαρβαλιάς
- Για τον Σουρεαλισμό, περιοδικό Ομπρέλα, 2004
-Μ. Αλεξάκη
«Έλληνες Ζωγράφοι» Αγγλόφωνη έκδοση, Εκδ. Μέλισσα.
-Δικτυακός τόπος: www.artingreece.gr «Κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν», Μουσείο Φρυσήρα, 2004
-«Νότιος Πόλος», περιοδική έκδοση Α.Δ, Τεύχος 1, 2005
Σωτήρης Μπαχτσετζής
- Κατάλογος Συλλογής Λεωνίδα Μπέλτσιου «Στην εξοχή», 2006
-«Ψυχανάλυση και Σύγχρονη Τέχνη – Το αίτημα της νοηματοδότησης και οι νέες μορφές Εικαστικής έκφρασης», Γρηγόρης Μανιαδάκης Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής – Γιώργος Χαρβαλιάς, Εικαστικός Καλλιτέχνης. Περιοδική έκδοση: Διάλογοι για τη Ψυχανάλυση, Τεύχος 3ο, 2007.
- Κατάλογος «Στους Λαβύρινθους των Αέρηδων», Γκουέρνικα, Ισπανία 2007
- Κατάλογος «Τόποι», Συλλογή Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  Επιμέλεια ΝτένηςΖαχαρόπουλος, Μουσείο Μπενάκη Αθήνα 2007, Μ.Μ.Σ.Τ Θεσσαλονίκη 2008
- Κατάλογος «Στους Λαβύρινθους των Αέρηδων», Γκουέρνικα, Ισπανία 2007
- Γιώτα Κωσταντακάτου: «Καταγραφή μιας προόδου», Περιοδικό  “High Lights” 2008.
- Γιώτα Αργυροπούλου: Video Art – Νέα Γενιά», περιοδικό Athens Voice. Τεύχος  209, 17/4/2008.
- Θανάσης Μουτσόπουλος: «Ψηφιακές Καταγραφές», Εικαστικά, Περιοδικό «Γαλέρα», Τεύχος 33. 6/2008.
- Εφημ. «Αυγή»: «Εικαστικές Καταγραφές», 5/4/2008.
- Εφημ. «Επενδυτής»: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, Εικαστικά. 5/4/2008
- Maria Jesus Gueto e Inmaculada Jimenez: “ El laberinto de los vientos, Atenas – Bilbao”, “Revistart magazine” No 124, 2008
- Κατάλογος «Τόποι», Συλλογή Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Επιμέλεια ΝτένηςΖαχαρόπουλος, Μουσείο Μπενάκη Αθήνα 2007, Μ.Μ.Σ.Τ Θεσσαλονίκη 2008,
-Θανάσης Μουτσόπουλος, «Ανακύκλωση, Επανάχρηση, Οικειοποίηση – 50 χρόνια Ελλαδικού Ready Made 1960 – 2010» Κατάλογος, Δεκέμβριος 2010
- “Moving Image”, δικτυακός τόπος Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη, 2009
- “The contemporary artistic scene in Greece since 1980” ,Ιστολόγιο “Art Texts”, 2009
- Άννα Χατζηγιαννάκη: «Ο Ορίζοντας των γεγονότων», εφημ. «Τα νέα της Τέχνης», 11/2009.
- Σταμάτης Μαυροειδής – Γιώργος Χαρβαλιάς, Συνέντευξη: «Κάθε στιγμή πραγματικής κατανόησης είναι μια στιγμή ρήξης», Εφημ. «Αυγή», Γράμματα και Τέχνες – Εικαστικά, 31/10/2009.
- Περιοδικό “Velvet”, 11/2009
- «Μέρες Ανάγνωσης»,  Δικτυακός τόπος ΒΙΟΣ,  Εικαστικά, 12/2009.
- Wayout.gr, “Locked time”, 11/2/2009.
- Δικτυακός τόπος Ελculture.gr , 3/3/2012.
- “High Lights”, Ετήσια έκδοση, Γιώτα Κωσταντακάτου. 2010
- Κατερίνα Τζαβάρα, Περιοδικό «Τα Πράγματα», Μηνιαία Κριτική Επιθεώρηση , τ.9, Νοέμβριος 2009
- Silvia Anna Barrila, “Art Athina 16” newspaper “Arteconomy”, 22/5/2010.
- «Τέχνης Πολιτική» 10 χρόνια ΕΜΣΤ, κατάλογος έκθεσης,κείμενο, Άννα Καφέτζη, Δάφνη Βιτάλη, 2011
- Kaput 02, «Το περίβλημα και το πέταγμα», Κωστής Βελώνης.
- Kaput 07, Χριστόφορος Μαρίνος – Γιώργος Χαρβαλιάς, Συνέντευξη 2010
- Εφημ. «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», Ένθετο περιοδικό , Γιώργος Χαρβαλιάς – Συνέντευξη, 6/4/2010.
- Γιώργος Χαρβαλιάς, «Σύγχρονη Τέχνη και Αρχείο», Ανακοίνωση Συνεδρίου, Μουσείο Μπενάκη 23/10/2010.
- Εφημ. Ελευθεροτυπία: «Ψηφιακά Αρχεία και Σύγχρονη Τέχνη» 23/10/2010.
- «Τέχνης Πολιτική» ΕΜΣΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς, ομιλία για το έργο του, Εισαγωγή -  παρεμβάσεις  Δάφνη Βιτάλη. 3/3/2011.
- Εφημ. «Ελευθεροτυπία» : Η τέχνη παίρνει θέση στα μέτωπα του κόσμου. 13/10/2010.
- Εφημ. «Εξπρες»: 40 Εικαστικοί, 79 Έργα, «Τεχνης πολιτική» 13/10/2010
- Εφημ. «Έθνος»: «Συνθήματα, Μιλόσεβιτς και Πρόσφυγες» 13/10/2010.
- Χαρά Τζαναβάρα, Εφημ. «Ελευθεροτυπία» 10/9/2010.
- Β. Τσεκούρας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 19/9/2010.
- Έφη Λάσκα, Εφημ. “Realnews” /  & realplanet,  « Η Τέχνη αλλάζει την Αθήνα», 18/9/2010.
- Ντίνος Ρητινιώτης: «Η Πόλη και η Τέχνη του Ελέους», Εφημ. Metropolis, 30/9/2010.
- Θανάσης Μουτσόπουλος, «Ανακύκλωση, Επανάχρηση, Οικειοποίηση – 50 χρόνια Ελλαδικού Ready Made 1960 – 2010» Κατάλογος, Δεκέμβριος 2010
- Γιώργος Χαρβαλιάς: «Εικαστικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο» - Παρουσίαση του Ερευνητικού Προγράμματος. Έκδοση ΑΣΚΤ – ΥΠΕΚΑ 2011.
- Μάνος Στεφανίδης: «Θεσμικοί καρκίνοι», Πολιτισμός,  22/1/2011.
- Δικτυακός τόπος:  Upatras.gr “Artware Festival” 21/5/2011.
- «Τέχνη και Τεχνολογία», Γιώργος Χαρβαλιάς : Ανακοίνωση στο “Artware Festival”, Πανεπ. Πατρών – Τμ. Πληροφορικής, 21 / 5/2011.
- Εφημ. «Τα ΝΕΑ,  80 Χρόνια, Αφιέρωμα», 26/11/2011.
- Μαρία Τσιλιμιδού : Εφημ. «Επενδυτής», Ένθετο Culture, 2/2011.
- Μαρία Μαραγκού : Εφημ. «Ελευθεροτυπία», Εικαστικά 12/2/2011.
- Μαργαρίτα Πουρνάρα : «20 χρόνια Άρτιο», Εφημ. «Καθημερινή»,  2/2011.
- Εφημ. «Έθνος», Κουβέρτες και ζαχαρόσπιτα, 1/2011.
- Artaz.gr, Hommage a Galerie Artio. 19/1/2011.
- Φωτεινή Μπάρκα, εφημ. «Ελευθεροτυπία», 1/2/2011.
- Πάρης Σπίνου,  «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»,29/5/2011
- Εφημ. «Τα ΝΕΑ», Το έργο της ΑΣΚΤ, 19/11/2011.
- Μαρία Τσιλιμιδού – Γιώργος Χαρβαλιάς, Συνέντευξη, 12/11/2011. Εφημ. «Ο κόσμος του Επενδυτή», Ένθετο περιοδικό «Εργα και Ημέρες».
- Κατερίνα Αγγελιδάκη – Γιώργος Χαρβαλιάς, Συνέντευξη: «Επιστρέφουμε στη Βαρβαρότητα». Εβδομ. Εφημ. «Το Ποντίκι». 20/1/2011.
- Πολιτισμός, ιστότοπος Δήμου Καλαμάτας. Δημοτική Πινακοθήκη. 2011
-  «Το Αθηναϊκό Underground 1964 – 1983» Ομιλία στο CAMP, Περιοδικό «Athens Voice». 7/2012.
- «Κοινή θέα», ομιλία για το έργο του Ν. Κεσσανλή. Εθνικό Θέατρο. 16/2/2012.
- Φεστιβάλ Αθηνών 2012 – Μουσείο Μπενάκη, αφιέρωμα στο έργο των Θωμαδάκη -  Κλωνάρη, ομιλία , παρεμβάσεις.
- Εφημ. ‘Αυγή», 29/1/2012.
- Ελculture.gr , 3/3/2012.
- Ελculture.gr , 26/4/2012.
- Περιοδ. “Metropolis” , 4/2012
- Φαίη Τζανετουλάκου, «Στην Ελλάδα υποφέρουμε από μεγάλες ιδέες και κακές πρακτικές» Γιώργος Χαρβαλιάς, συνέντευξη, Εφημ. «Η Ελλάδα αύριο», αρ. φυλ.71, 4/9/2012.
- Λίνα Τσίκουτα, Κατάλογος Εθνικής Πινακοθήκης,2012

(…)